maandag 11 oktober 2010

Opium des Volkes

Iedere 10e van de maand staat gemarkeerd in menig agenda. Maandelijks kopen zo'n 3 miljoen mensen een staatslot en het gros komt er bekaaid vanaf. Dit zoethoudertje van de staat doet dienst sinds 1726, ruim een eeuw voordat Marx sprak van een Opium des Volkes.
Kuddedieren die we zijn hebben wij ook een gezamenlijke 12 magere investeringsjaren (kosten €2300,-) onder de riem en een winstuitkering van nog geen €1000,- in de zak. De staatsloterij voelt zo langzamerhand als een vrijwillig boetesysteem van de staat, waar alleen ijdele hoop tegenover word geplaatst.
Aangezien dit kabinet al luistert naar de roep van 1,5 miljoen mensen mag híér ook best wel eens aan gesleuteld worden. Maar zelfs de liberale vleugel van het kabinet Rutte heeft grove maling aan de markt van onbeloonde staatssteun. Geen erkenning van deze aderlatingen, maar wel de toezegging elke denkbare overtreding financieel zwaarder te straffen.
De volgende keer dat Henk of Ingrid, al bellend in de auto, gepakt wordt met 60km/h op een woonerf, zonder gordel om en met drie kinderen op de grill, mag hier best eens rekening mee worden gehouden. Als de aanstaand premier dit collectieve markt-massochisme tegemoet wil komen én het ambtenarenbestand wil saneren, kan de bezuiniging wat ons betreft beginnen bij het opheffen van het CJIB. Laat de staatsloterij vaststellen hoeveel loten we moeten kopen voor het negeren van een rood sein. Wij sturen het bonnetje graag op. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten